Tips om verder te oefenen

Tip 1. Oefen!

Duidelijker spreken leer je stap voor stap: je mond moet een andere beweging maken, je moet een gewoonte doorbreken. Begin daarom met het oefenen van losse woordjes en zinnen.

a) Kies een vast moment op de dag, dan vergeet je niet om te oefenen

b) Kies maximaal vijf woorden/zinnen die je kent. Schrijf ze op een post-it en plak die op de koelkast of de deur van de wc.

c)  Oefen drie keer per dag 5 minuten of 1 keer per dag een kwartier

d) Zorg dat je in een rustige ruimte bent, denk bijv. ook aan de auto of het toilet


Belangrijk:

- fouten maken MOET, zie een fout als een uitdaging om jezelf verder te verbeteren

- veel inspanning= veel resultaat, dus wees gedisciplineerd en hou vol!


Tip 2. Word je eigen docent

In de les en thuis doe je luister- en naspreekoefeningen. Vaak worden er opnames gemaakt en afgespeeld. Het doel van deze oefeningen is dat je zelf gaat horen wanneer je het goed zegt. Hierdoor word je je eigen docent!

 

Tip 3. Goed is goed genoeg

Hoe meer je weet en hoe meer je hoort, hoe kritischer je zult worden. Dat is positief, maar als je té kritisch wordt ga je letten op hele kleine verschillen die niet belangrijk zijn.

 

Tip 4. Toepassen

In het begin van de training is het belangrijkst dat je oefent, niet dat je het geleerde direct kunt toepassen. Vaak zorgt te vroeg toepassen voor teleurstelling, omdat de nieuwe aspecten nog niet geautomatiseerd zijn. Geef jezelf dus de tijd om te oefenen.

Volg bij het toepassen deze stappen:

a) Kies een duidelijke, korte situatie.

Bijvoorbeeld: een gesprek in de kantine, het begin van een presentatie, een vast moment tijdens een vergadering of een begroeting aan de telefoon

b) Bereid voor wat je in die situatie gaat zeggen en hoe. Neem jezelf op.

c) Vraag iemand in je omgeving om feedback te geven.

d) Geef een cijfer aan elke situatie waarin je het geleerde hebt toegepast.

 

Tot slot

Hoe weet je of het beter gaat? Het grootste compliment krijg je als iemand jou onverwachts vertelt dat hij/zij je duidelijker vindt spreken. Maar je kunt ook zelf vragen of de mensen om je heen jou feedback willen geven.

Het klinkt misschien raar, maar uitspraaktraining werkt nog lang door. Je hebt namelijk geleerd om je aandachtspunten in het Nederlands te horen en toe te passen. Zolang je Nederlands blijft spreken zal je daar profijt van hebben. Behalve verstaanbaarder spreken zul je je ook zekerder voelen: je weet waar je op moet letten en je kunt Nederlanders zelf ook makkelijker verstaan.


Voltooi en ga verder